Clicky

Произход на Коледа

Произход на Коледа

 - Спорни корени
Вие сте тук: Исус Христос >> Произход на Коледа

Произход на Коледа – библейският запис
Произходът на Коледа прекрасно е представен в добре познатия библейски разказ на Лука: „А в ония дни излезе заповед от Кесаря Августа да се запише цялата вселена. Това беше първото записване откакто Квириний управляваше Сирия. И всички отиваха да се записват, всеки в своя град. И тъй, отиде и Иосиф от Галилея, от града Назарет, в Юдея, в Давидовия град, който се нарича Витлеем, (понеже той беше от дома и рода Давидов), за да се запише с Мария, която беше сгодена за него, и беше непразна. И когато бяха там, навършиха се дните й да роди. И роди първородния си Син, пови Го и положи Го в ясли, защото нямаше място за тях в гостилницата. И на същото място имаше овчари, които живееха в полето, и пазеха нощна стража около стадото си. И ангел от Господа застана пред тях, и Господната слава ги осия; и те се уплашиха много. Но ангелът им рече: Не бойте се, защото, ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всичките люде. Защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител, Който е Христос Господ.” (Лука 2:1-11)


Произход на Коледа – традиции и спорове
За днешния християнин, произходът на Коледа е, и трябва да бъде, раждането на Исус Христос, както е записано в Библията. Нищо повече и нищо по-малко. Въпреки това, повечето от това, на което сме свидетели на 25 декември всяка година, няма абсолютно нищо общо с този благословен ден, който вероятно е настъпил в края на лятото или началото на есента преди около 2000 години. Всъщност, повечето от обичаите и традициите на Коледа всъщност датират преди раждането на Исус, и много от тях са откровено измамни в тяхното значение и произход. Ето няколко примера:

Датата 25 декември вероятно произхожда от древното "раждане" на сина-бог, Митра, езическо божество, чието религиозно влияние става широко разпространено в Римската империя през първите няколко века. Митра е свързан със семитския бог слънце, Шамаш, и поклонението на него се разпространява из Азия до Европа, където той е наречен Deus Sol Invictus Mithras. Рим е добре известен с възприемането на езическите религии и ритуали в широката си империя. Като такъв, Рим превръща това езическо наследство в честването на бог Сатурн и възраждането на бога на слънцето по време на периода на зимното слънцестоене. Зимният празник става известен като Сатурналия и започва седмицата преди 25 декември. Празникът се характеризира с подаряване на подаръци, пируване, пеене и откровен разврат, като свещеника на Сатурн носи венци от вечнозелени клони в шествието из римските храмове.

Вариации на този езически празник процъфтяват през първите няколко века след Исус Христос, и през 336 г. сл. Хр. император Константин официално превръща тази езическа традиция в „християнския” празник Коледа.


Произход на Коледа – какво е наистина от значение?
Истинският произход на Коледа е пълен с противоречия и компромиси. Едно бързо изследване ще разкрие някои смущаващи корени, които не сме в състояние да покрием в тази кратка статия. Накратко, празникът Коледа, който празнуваме днес, е показателен за желанието на християните да погълнат светските обичаи и традиции, и да забравят неговите прости корени в историческата реалност на Исус Христос. Коледа трябва да бъде нищо повече от едно простичко, но прекрасно напомняне за скромното начало на Христос като човешко дете в този свят. Неговото раждане само подготвя почвата за властта, славата и спасението, които ще бъдат разкрити в Неговия живот, смърт и възкресение! Независимо дали е 25-ти декември, някъде в края на септември, или всеки друг ден от годината, ние трябва да използваме всяка възможност за размисъл върху Исус Христос и Неговото послание на надежда за всички нас.

Открийте повече сега!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Кой е Исус?

Названията на Исус
Кой е Исус?
Кой е Исус Христос?
Произход на Рождество
Произход на Коледа
Произход на Великден
Произход на Великден
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Произход на Коледа to My Google!
Add Произход на Коледа to My Yahoo!
XML Feed: Произход на Коледа
Исус Христос Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutJesusChrist.org, Всички права запазени.